Nieuws & blogs

/ Nieuws & blogs

Saxion Bibliotheek dienstverlening vanaf 29 september

De bibliotheekvestigingen in Deventer en Enschede zijn geopend op maandag tot en met donderdag van 08:30 tot 19.00 uur. Vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur.

 • Wil je je boeken komen inleveren, leg ze dan in het daarvoor bestemde krat in de bibliotheek. Er worden geen boetes gerekend.
 • In de hele bibliotheek geldt de regel dat je anderhalve meter afstand van anderen houdt: op de looproutes, bij de boekenkasten en bij de studieplekken.
 • Je mag zelf je boeken uit de kast halen en meenemen naar de uitleenbalie, zoals je gewend bent.
 • Bij de studieplekken is er ruimte voor maximaal één persoon per tafel. Alleen tafels waarbij een stoel staat, kun je gebruiken.
 • Er zijn specifiek aangewezen studieplekken/studiecellen voor studenten die studeren met een functiebeperking. Deze plekken kunnen alleen gebruikt worden met toestemming van de decaan. Heb je toestemming? Meld je in dat geval bij de bibliotheekbalie. De bibliotheekmedewerker legt je uit welke studieplek/studiecel je kunt gebruiken.
 • De online dienstverlening van de bibliotheek gaat gewoon door.
 • Vragen over onderzoeksondersteuning kun je mailen naar: researchservices@saxion.nl
 • Met al je bibliotheekvragen kun je terecht bij libraryservices@saxion.nl

Check altijd de website van de bibliotheek voor het laatste nieuws.

Welkom op onze nieuwe website

De website van Saxion Bibliotheek is vernieuwd. We hebben hem eenvoudiger gemaakt. Onze services zie je nu in één oogopslag staan. Denk daarbij aan Scriptie Support, advies over Auteursrechten, trainingen of de ondersteuning die we onderzoekers bieden via Research Services.

Maak gebruik van onze catalogus, databanken en onze LibGuides waarin we over veelgevraagde onderwerpen een aantal handige links naar boeken, tijdschriften en online bronnen op een rij gezet hebben. Natuurlijk zijn we er ook nog steeds om je te helpen.

Via onze contactpagina kun je zien wanneer je in de bibliotheek terecht kunt of hoe je ons online of telefonisch een vraag kunt stellen.

De APA-richtlijnen uitgelegd: 3e editie

Sinds het verschijnen van de 7e editie van de “Publication Manual of the American Psychological Association” in oktober 2019 wordt regelmatig de vraag gesteld of en wanneer de herziene richtlijnen worden verwerkt in de handleiding “De APA-richtlijnen uitgelegd”.

De verschijningsdatum van de 3e editie is mei 2021, ook nu weer als ringband en als gratis download. Dit geeft het onderwijs tijd genoeg om de nieuwe richtlijnen met ingang van schooljaar 2021-2022 te gaan gebruiken. 

De Werkgroep APA heeft besloten om niet alleen de herziene richtlijnen te verwerken maar ook om de handleiding een nieuwe indeling te geven naar voorbeeld van de 7e editie van de Publication Manual. Tevens zullen er enkele nieuwe onderwerpen worden toegevoegd, waaronder de opmaak van een verslag en meer voorbeelden van tabellen en figuren. 

De Werkgroep APA adviseert om vanaf het schooljaar 2021-2022 de nieuwe richtlijnen toe te passen.

Bekijk de blog van het APA-team van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) voor een uitgebreide uitleg over de 3e edtie van de handleiding “De APA-richtlijnen uitgelegd”.

Voor vragen over 7e editie van de “Publication Manual of the American Psychological Association” of de 3e editie van “De APA-richtlijnen uitgelegd” kun je een mail sturen naar: libraryservices@saxion.nl

Marij (lid Werkgroep APA)

Al je full text informatie, via één muisklik

Thuis bezig met je afstudeeropdracht of scriptie? Op zoek naar informatie voor je presentatie? Download LEAN Library. Deze gratis browser-extensie biedt je toegang tot informatie voor je studie. Vanaf elke plek en wanneer je maar wilt.

Hoe werkt het?
Deze bibliotheek-browser-extensie vereenvoudigt je toegang tot digitale bronnen, waar je ook bent. Zit je voor je opleiding in het buitenland, om de hoek in een café of gewoon thuis? Overal kun je doorklikken naar full text artikelen in de bronnen van Saxion Bibliotheek. Wanneer je de extensie hebt gedownload, op internet een artikel vindt en door wilt klikken om het te lezen, dan kun je direct doorklikken wanneer het zich in een databank van Saxion Bibliotheek bevindt.

Je ziet de extensie als een icoontje in je browser als favoriet/bookmark staan. Het werkt als een verkeerslicht. Als het icoontje groen is, heb je toegang tot het artikel. Een grijs icoontje betekent dat je geen toegang hebt. Wanneer je geen toegang tot het artikel krijgt, checkt LEAN Library automatisch of er open access-versies van het artikel te vinden zijn.

Download de LEAN Library extensie
Wil gebruik maken van deze service? Download de extensie hier. De extensie is beschikbaar voor de meeste browsers. Installeer de extensie, kies voor Saxion en hij is klaar voor gebruik.

Hoe zit het met je privacy?
Je kunt LEAN Library volledig anoniem gebruiken. De tool verzamelt geen persoonlijke informatie, behalve wanneer je deze zelf actief deelt. Ook leest de tool niet je IP-adres of de persoonlijke ID van je pc of laptop. Wil je meer weten? Lees dan de privacyverklaring van LEAN Library.

Nieuwe databank via Saxion Bibliotheek: NEN Connect

Vanaf vandaag kun je via Saxion Bibliotheek gebruik maken van NEN Connect: de online database met alle normen van NEN (NEderlandse Norm).

Met NEN Connect heb je toegang tot:

 • Alle Nederlandse normen (NEN, NPR, NTA, HKZ)
 • Alle in Nederland aanvaarde Europese en internationale normen (NEN-EN, NEN-EN-ISO, NEN-ISO, NEN-EN-IEC en NEN-IEC)
 • Alle internationale normen (ISO en IEC)
 • Praktijkgidsen van NEN
 • Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS)

Zelfstandig informatie zoeken die je nodig hebt

Wist je dat Saxion Bibliotheek een informatievaardigheden website voor (eerstejaars) studenten heeft? 

De inzet van deze website is dat je leert zelfstandig de informatie zoeken die je nodig hebt.

Op de website vind je:

 • Hoe zoek ik? Het zoekplan met teksten waarin in 6 stappen wordt uitgelegd hoe je gestructureerd kunt zoeken plus 6 instructiefilmpjes
 • Test jezelf:  toetsen over effectief zoeken en APA
 • Handleidingen

Jij kunt stap voor stap het Zoekplan doornemen.

Lijkt het jou in eerste instantie veel tekst, maak dan een begin met alleen de filmpjes  te bekijken die bij een stap horen.
Wellicht word je daardoor gestimuleerd om je te verdiepen in de tekst.

Er zijn 6 toetsen opgenomen. 

 • 3 toetsen Effectief zoeken voor beginners, gevorderden en experts. 
 • 3 toetsen APA voor beginners, gevorderden en experts.

Bij elke vraag krijg je meteen goed/fout feedback.
Op het einde van elke toets krijg je de totale score te zien.

Waar vind je de website?

De bibliotheek blijft bezig met het doorontwikkelen van de website. 
Zo zijn intussen de filmpjes ondertiteld in het Engels en werken we aan een Engelse vertaling van het Zoekplan.
Jouw feedback is welkom want jouw inbreng is waardevol voor ons om de website verder te vernieuwen/ te verbeteren.  
Heb je vragen of opmerkingen, stuur dan een mail naar library.services@saxion.nl of geef het door aan de medewerker van bibliotheekbalie. 

tekst: Doro

COVID-19 and the Global Media Landscape

Hoe ontwikkelt het nieuws zich, als we kijken naar de berichtgeving rond COVID-19 en de coronacrisis? LexisNexis, uitgever van onder andere de NexisUni-databank, stelde een speciale Newstracker samen.Met de infographics kun je een aantal nieuwstrends live volgen. Wat zijn bijvoorbeeld de meestgelezen artikelen uit nieuwsbronnen (online en print), van blogs en sociale platforms? Hoe wordt er geschreven over de manier waarop de crisis ons dagelijks leven beïnvloedt? Van panic buying (hamsteren) tot schoolsluiting, van social distancing tot thuiswerken. Hoe verschuiven die trends gedurende het verloop van deze coronacrisis? Welke landen en werelddelen zijn dagelijks het meest prominent in het nieuws?

Bekijk en volg de Global Media and News Tracker van LexisNexis over COVID-19 hier.

Via onze databank NexisUni kun je daarnaast snel een eenvoudig zoeken naar artikelen uit een groot aanbod Nederlandse dag- en opiniebladen. NexisUni, beschikbaar voor alle Saxion-studenten en -medewerkers is onderdeel van LexisNexis, dat de Newstracker samenstelde. Heb je vragen over het gebruik van NexisUni, mail ons via libraryservices@saxion.nl. Ben je Saxion-medewerker, dan kun je bovendien rechtstreeks contact opnemen met je accountmanager van Saxion Bibliotheek.