Nieuws & blogs

/ Nieuws & blogs

Saxion Bibliotheek is geopend van 8:30 – 16:30 uur

 • Onze ondersteuning en advisering gaat online natuurlijk zo veel mogelijk door.  
 • In deze periode is er beperkte ondersteuning in de bibliotheek aanwezig. 
 • Je bent welkom om weer in onze vestigingen te studeren (één persoon per tafel). Kwetsbare studenten hebben voorrang op een studieplek. 
 • Ook kun je weer bij ons terecht om boeken te brengen of te lenen. Gebruik de catalogus om je boeken aan te vragen: search.saxionbibliotheek.nl  
 • Let op: de levering duurt mogelijk langer dan je van ons gewend bent.  
 • Onze online bronnen vind en raadpleeg je via search.saxionbibliotheek.nl.  
 • Heb je buiten openingstijden een vraag aan de bibliotheek? Mail ons dan via libraryservices@saxion.nl

Lees het FD nu volledig online via Saxion Bibliotheek

Vanaf deze week kun je voortaan via het abonnement van Saxion Bibliotheek dagelijks de online versie van het FD (Financieele Dagblad) lezen. Je krijgt toegang tot de nieuwspagina met de volledige artikelen of leest de krant in de opmaak van de vertrouwde papieren versie. Hoe werkt het?

Gebruik de Saxion-link voor toegang Ga altijd via de link van Saxion Bibliotheek naar de digitale versie van het FD. Registreer je de eerste keer met je persoonlijke account. Dat kan met je Saxion-mailadres en een wachtwoord dat je zelf kiest. Doordat je gebruik maakt van de Saxion Bibliotheek-link, krijg je gratis toegang tot het FD. Kies daarom altijd eerst voor deze link, wanneer je de krant online wilt lezen. Wil je aansluitend gebruikmaken van de FD-app? Meld je dan vervolgens in de app aan met je toegangsgegevens. Je toegang via de FD-app blijft drie maanden geldig. Daarna dien je weer eenmalig in te loggen via je pc/laptop met de Saxion Bibliotheek-link en mailadres.

Toonaangevend dagblad Het Financieele Dagblad is een toonaangevend Nederlands dagblad, gericht op economie en het bedrijfsleven. Het FD is één van de oudste dagbladen van Nederland, met wortels die teruggaan tot 1796.

Heb je vragen? Heb je hulp nodig bij het instellen van je account of om toegang te krijgen tot het FD? Als Saxion-medewerker kun je contact opnemen met je accountmanager. Ben je student? Dan kun je in deze lockdown-periode het beste je vraag mailen naar libraryservices@saxion.nl. Wanneer de bibliotheek weer geopend is, kun je uiteraard ook weer telefonisch of aan de bibliotheekbalie bij ons terecht.

Webinar: de Easy access-regeling voor hbo-docenten uitgelegd

Geef je les? Lees dan even verder.

Ben je docent en gebruik je bijvoorbeeld teksten, afbeeldingen, grafieken, schema’s of bladmuziek in je lesmateriaal? Dan heb je onlangs op MijnSaxion kunnen lezen dat de Easy access-regeling is veranderd.

Meld je aan voor het webinar


Op maandag 12 april organiseert Stichting UvO samen met de Vereniging Hogescholen een webinar over deze nieuwe Easy access-regeling voor het hbo. Het webinar, dat plaatsvindt van 15.00-17.00 uur, is bedoeld voor docenten, medewerkers van AIP’s, bibliotheken, beleidsmedewerkers, juristen, maar ook andere geïnteresseerden. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Heb je vragen over het gebruik van de regeling bij Saxion?


Vanuit het Auteursrechteninformatiepunt (AIP) van Saxion Bibliotheek staan we voor je klaar. Stuur je mail naar aip.sb@saxion.nl of mail Cynthia Halfwerk: c.halfwerk@saxion.nl. Cynthia is ook bereikbaar via 06 – 209 157 68. Daarnaast kun je natuurlijk altijd je eigen accountmanager van Saxion Bibliotheek benaderen.

Infographic Easy access-regeling voor het hbo

Download de printversie (PDF)

Belangrijk voor docenten: nieuwe regeling voor gebruik materialen in het onderwijs

Er is een nieuwe Easy Access-regeling

Op vrijdag 4 februari 2021 heeft de Algemene Vergadering van de Vereniging Hogescholen ingestemd met de nieuwe Easy Access-regeling. Alle betrokken partijen moeten de regeling nog ondertekenen, maar hij is al (met terugwerkende kracht) vanaf 1 januari 2021 van kracht.

We gaan ook bij Saxion alvast werken via de nieuwe regels. Welke zijn dat?

We melden hier de nieuwe afspraken op hoofdlijnen. Binnen onze eigen, besloten Saxion-leeromgeving van niet-commercieel onderwijs (de ELO en Teams) is het volgende toegestaan en afgekocht:

 • Je kunt maximaal 50 pagina’s, ten hoogste 25% van het oorspronkelijke Werk, hergebruiken.
 • Voor afbeeldingen, grafieken, tabellen, schema’s en soortgelijke werken geldt: je mag maximaal 50 afbeeldingen in een (Powerpoint-)presentatie opnemen. Daarbij geldt een maximum van 25 afbeeldingen uit Oorspronkelijk Werk en maximaal 10 Werken van dezelfde maker.
 • Voor bladmuziek geldt dat je maximaal 25% van het Werk en maximaal 50 pagina’s mag gebruiken.

Wil je meer gebruiken? Dan heb je toestemming nodig.

Voor overnames die groter zijn, moet je toestemming aanvragen. Daar is ook een vergoeding voor verschuldigd. In de oude situatie vroeg je daarvoor als docent zelf toestemming voor, in het portaal van Stichting UvO. De nieuwe werkwijze is nog onderwerp van afstemming tussen de Vereniging Hogescholen en de stichting. Wil je intussen al een langere overname doen? Geef dit dan door aan het Auteursrechten InformatiePunt (AIP) van Saxion.

Heb je vragen of wil je een langere overname melden?

Je kunt een mail sturen naar het AIP van Saxion Bibliotheek: aip.sb@saxion.nl of naar Cynthia Halfwerk: c.halfwerk@saxion.nl. Cynthia is ook bereikbaar via 06-20915768. Daarnaast kun je natuurlijk altijd je eigen accountmanager van Saxion Bibliotheek benaderen.

Open Education Week: 1 tot en met 5 maart

Van maandag 1 maart tot en met vrijdag 5 maart is het Open Education Week. De week staat geheel in het teken van open onderwijs en open leermaterialen. Over de hele wereld worden de laatste ontwikkelingen met elkaar gedeeld.

De activiteiten in Nederland:

Meer weten? Bekijk het hele programma op SURF.

Goed nieuws: digitale toegang tijdschriften

Onlangs is er een zestal digitale tijdschriften toegevoegd aan de collectie van Saxion Bibliotheek:

De print abonnementen van deze tijdschriften zijn opgezegd en zullen verdwijnen van de plank als de abonnementsperiodes afgelopen zijn.

Voor eventuele vragen kan je contact opnemen via: libraryservices@saxion.nl

Duik via de bibliotheek in de wereld van blockchain

Van maandag 1 februari tot en met vrijdag 5 februari 2021 organiseert het lectoraat Blockchain de Saxion Blockchain Week. Tijdens deze week vinden er online diverse bijeenkomsten, evenementen en masterclasses plaats. Via Saxion Bibliotheek kun je online veel te weten komen over blockchain. Via onze discovery service levert het zoeken via het trefwoord “blockchain” je al een schat aan informatie op: artikelen, boeken, ebooks. Onze LibGuide Blockchain zet een selectie van onze publicaties over blockchain voor je op een rij. Neem een digitaal kijkje in onze bronnen om je online verder in blockchain te verdiepen!

Locked down, maar blijf vooruitkijken!

Beste studenten en collega’s,

een bizar jaar ligt achter ons. Corona beheerst ons leven. Maar er is altijd hoop op betere tijden. Laten we blijven vooruitkijken en doorgaan in 2021!

Laat ons weten wat je nodig hebt om je doelen te bereiken en Saxion Bibliotheek zal je helpen.

Wij wensen jullie een fijne kerst en het beste voor 2021.

Blijf gezond en zorg voor elkaar, net als de kat van Simon in deze kerstspecial!

Veel kijkplezier met de videoclip!

Tot volgend jaar! Saxion Bibliotheek staat voor je klaar!

Sneller zoeken in de databanken en catalogus van de bibliotheek

Goed nieuws! Zoeken in Saxion Bibliotheek lijkt steeds meer op zoeken in Google: vanaf nu is het mogelijk om met één zoekactie het grootste deel van de collectie te doorzoeken. Dat betekent dat je nu door het intypen van een zoekterm in één keer zoekt in de bibliotheekcatalogus en de meeste databanken (met e-books en e-journals).

Wat is er verbeterd?

Eerder waren de catalogus en alle losse databanken uit de collectie van Saxion Bibliotheek niet gezamenlijk doorzoekbaar. Zocht je een boek, dan kon je terecht in de catalogus. Zocht je naar artikelen over marketing, dan moest je op zoek in de losse databanken van de bibliotheek. Wanneer je nu op search.saxionbibliotheek.nl je zoekterm invoert, kun je via de instelling ‘Discovery’ (links in beeld) alles in één keer doorzoeken.

Alles? Nou, bijna alles.

Je zoekt in de databanken met artikelen en e-books. Afwijkende databanken, bijvoorbeeld met cijfermatige informatie, worden niet meegenomen. Wanneer je zoekt naar e-journals, e-books of artikelen, zie je dat een groot deel van de informatie full text beschikbaar is, al geldt dat niet voor alle publicaties. Wil je toch apart in een databank zoeken? Dat kan nog steeds. In de aparte databanken vind je vaak meer zoekmogelijkheden. Dat is vooral handig als je wat dieper of gespecialiseerder wilt zoeken.

Nog meer zoekgemak?

Installeer ook LEAN Libary op je laptop of pc: meer dan 2000 Saxion’ers gingen je al voor

Met de LEAN Library-plugin koppel je Saxion Bibliotheek aan je browser. Het komt voor dat je bij het zoeken naar informatie je een afgeschermd boek of artikel tegenkomt (in bijvoorbeeld SpringerLink of ScienceDirect). Heb je via Saxion Bibliotheek toegang, dan regelt jouw plugin automatisch toegang via je browser. Dat geldt ook bij bezoek aan een webwinkel, zoals Bol of Amazon, waar e-books of journals op staan die wel via Saxion Bibliotheek beschikbaar zijn. Zie je op een willekeurige website een verwijzing naar een e-book of e-journal dat via Saxion Bibliotheek full text toegankelijk is, dan attendeert LEAN Library je en klik je rechtstreeks door.
Download LEAN Library en ervaar het gebruiksgemak.

Meer informatie of hulp nodig? Mail naar libraryservices@saxion.nl

Saxion Bibliotheek dienstverlening vanaf 29 september

De bibliotheekvestigingen in Deventer en Enschede zijn geopend op maandag tot en met donderdag van 08:30 tot 19.00 uur. Vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur.

 • Wil je je boeken komen inleveren, leg ze dan in het daarvoor bestemde krat in de bibliotheek. Er worden geen boetes gerekend.
 • In de hele bibliotheek geldt de regel dat je anderhalve meter afstand van anderen houdt: op de looproutes, bij de boekenkasten en bij de studieplekken.
 • Je mag zelf je boeken uit de kast halen en meenemen naar de uitleenbalie, zoals je gewend bent.
 • Bij de studieplekken is er ruimte voor maximaal één persoon per tafel. Alleen tafels waarbij een stoel staat, kun je gebruiken.
 • Er zijn specifiek aangewezen studieplekken/studiecellen voor studenten die studeren met een functiebeperking. Deze plekken kunnen alleen gebruikt worden met toestemming van de decaan. Heb je toestemming? Meld je in dat geval bij de bibliotheekbalie. De bibliotheekmedewerker legt je uit welke studieplek/studiecel je kunt gebruiken.
 • De online dienstverlening van de bibliotheek gaat gewoon door.
 • Vragen over onderzoeksondersteuning kun je mailen naar: researchservices@saxion.nl
 • Met al je bibliotheekvragen kun je terecht bij libraryservices@saxion.nl

Check altijd de website van de bibliotheek voor het laatste nieuws.

Welkom op onze nieuwe website

De website van Saxion Bibliotheek is vernieuwd. We hebben hem eenvoudiger gemaakt. Onze services zie je nu in één oogopslag staan. Denk daarbij aan Scriptie Support, advies over Auteursrechten, trainingen of de ondersteuning die we onderzoekers bieden via Research Services.

Maak gebruik van onze catalogus, databanken en onze LibGuides waarin we over veelgevraagde onderwerpen een aantal handige links naar boeken, tijdschriften en online bronnen op een rij gezet hebben. Natuurlijk zijn we er ook nog steeds om je te helpen.

Via onze contactpagina kun je zien wanneer je in de bibliotheek terecht kunt of hoe je ons online of telefonisch een vraag kunt stellen.

De APA-richtlijnen uitgelegd: 3e editie

Sinds het verschijnen van de 7e editie van de “Publication Manual of the American Psychological Association” in oktober 2019 wordt regelmatig de vraag gesteld of en wanneer de herziene richtlijnen worden verwerkt in de handleiding “De APA-richtlijnen uitgelegd”.

De verschijningsdatum van de 3e editie is mei 2021, ook nu weer als ringband en als gratis download. Dit geeft het onderwijs tijd genoeg om de nieuwe richtlijnen met ingang van schooljaar 2021-2022 te gaan gebruiken. 

De Werkgroep APA heeft besloten om niet alleen de herziene richtlijnen te verwerken maar ook om de handleiding een nieuwe indeling te geven naar voorbeeld van de 7e editie van de Publication Manual. Tevens zullen er enkele nieuwe onderwerpen worden toegevoegd, waaronder de opmaak van een verslag en meer voorbeelden van tabellen en figuren. 

De Werkgroep APA adviseert om vanaf het schooljaar 2021-2022 de nieuwe richtlijnen toe te passen.

Bekijk de blog van het APA-team van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) voor een uitgebreide uitleg over de 3e edtie van de handleiding “De APA-richtlijnen uitgelegd”.

Voor vragen over 7e editie van de “Publication Manual of the American Psychological Association” of de 3e editie van “De APA-richtlijnen uitgelegd” kun je een mail sturen naar: libraryservices@saxion.nl

Marij (lid Werkgroep APA)

Al je full text informatie, via één muisklik

Thuis bezig met je afstudeeropdracht of scriptie? Op zoek naar informatie voor je presentatie? Download LEAN Library. Deze gratis browser-extensie biedt je toegang tot informatie voor je studie. Vanaf elke plek en wanneer je maar wilt.

Hoe werkt het?
Deze bibliotheek-browser-extensie vereenvoudigt je toegang tot digitale bronnen, waar je ook bent. Zit je voor je opleiding in het buitenland, om de hoek in een café of gewoon thuis? Overal kun je doorklikken naar full text artikelen in de bronnen van Saxion Bibliotheek. Wanneer je de extensie hebt gedownload, op internet een artikel vindt en door wilt klikken om het te lezen, dan kun je direct doorklikken wanneer het zich in een databank van Saxion Bibliotheek bevindt.

Je ziet de extensie als een icoontje in je browser als favoriet/bookmark staan. Het werkt als een verkeerslicht. Als het icoontje groen is, heb je toegang tot het artikel. Een grijs icoontje betekent dat je geen toegang hebt. Wanneer je geen toegang tot het artikel krijgt, checkt LEAN Library automatisch of er open access-versies van het artikel te vinden zijn.

Download de LEAN Library extensie
Wil gebruik maken van deze service? Download de extensie hier. De extensie is beschikbaar voor de meeste browsers. Installeer de extensie, kies voor Saxion en hij is klaar voor gebruik.

Hoe zit het met je privacy?
Je kunt LEAN Library volledig anoniem gebruiken. De tool verzamelt geen persoonlijke informatie, behalve wanneer je deze zelf actief deelt. Ook leest de tool niet je IP-adres of de persoonlijke ID van je pc of laptop. Wil je meer weten? Lees dan de privacyverklaring van LEAN Library.

Nieuwe databank via Saxion Bibliotheek: NEN Connect

Vanaf vandaag kun je via Saxion Bibliotheek gebruik maken van NEN Connect: de online database met alle normen van NEN (NEderlandse Norm).

Met NEN Connect heb je toegang tot:

 • Alle Nederlandse normen (NEN, NPR, NTA, HKZ)
 • Alle in Nederland aanvaarde Europese en internationale normen (NEN-EN, NEN-EN-ISO, NEN-ISO, NEN-EN-IEC en NEN-IEC)
 • Alle internationale normen (ISO en IEC)
 • Praktijkgidsen van NEN
 • Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS)

Zelfstandig informatie zoeken die je nodig hebt

Wist je dat Saxion Bibliotheek een informatievaardigheden website voor (eerstejaars) studenten heeft? 

De inzet van deze website is dat je leert zelfstandig de informatie zoeken die je nodig hebt.

Op de website vind je:

 • Hoe zoek ik? Het zoekplan met teksten waarin in 6 stappen wordt uitgelegd hoe je gestructureerd kunt zoeken plus 6 instructiefilmpjes
 • Test jezelf:  toetsen over effectief zoeken en APA
 • Handleidingen

Jij kunt stap voor stap het Zoekplan doornemen.

Lijkt het jou in eerste instantie veel tekst, maak dan een begin met alleen de filmpjes  te bekijken die bij een stap horen.
Wellicht word je daardoor gestimuleerd om je te verdiepen in de tekst.

Er zijn 6 toetsen opgenomen. 

 • 3 toetsen Effectief zoeken voor beginners, gevorderden en experts. 
 • 3 toetsen APA voor beginners, gevorderden en experts.

Bij elke vraag krijg je meteen goed/fout feedback.
Op het einde van elke toets krijg je de totale score te zien.

Waar vind je de website?

De bibliotheek blijft bezig met het doorontwikkelen van de website. 
Zo zijn intussen de filmpjes ondertiteld in het Engels en werken we aan een Engelse vertaling van het Zoekplan.
Jouw feedback is welkom want jouw inbreng is waardevol voor ons om de website verder te vernieuwen/ te verbeteren.  
Heb je vragen of opmerkingen, stuur dan een mail naar library.services@saxion.nl of geef het door aan de medewerker van bibliotheekbalie. 

tekst: Doro

COVID-19 and the Global Media Landscape

Hoe ontwikkelt het nieuws zich, als we kijken naar de berichtgeving rond COVID-19 en de coronacrisis? LexisNexis, uitgever van onder andere de NexisUni-databank, stelde een speciale Newstracker samen.Met de infographics kun je een aantal nieuwstrends live volgen. Wat zijn bijvoorbeeld de meestgelezen artikelen uit nieuwsbronnen (online en print), van blogs en sociale platforms? Hoe wordt er geschreven over de manier waarop de crisis ons dagelijks leven beïnvloedt? Van panic buying (hamsteren) tot schoolsluiting, van social distancing tot thuiswerken. Hoe verschuiven die trends gedurende het verloop van deze coronacrisis? Welke landen en werelddelen zijn dagelijks het meest prominent in het nieuws?

Bekijk en volg de Global Media and News Tracker van LexisNexis over COVID-19 hier.

Via onze databank NexisUni kun je daarnaast snel een eenvoudig zoeken naar artikelen uit een groot aanbod Nederlandse dag- en opiniebladen. NexisUni, beschikbaar voor alle Saxion-studenten en -medewerkers is onderdeel van LexisNexis, dat de Newstracker samenstelde. Heb je vragen over het gebruik van NexisUni, mail ons via libraryservices@saxion.nl. Ben je Saxion-medewerker, dan kun je bovendien rechtstreeks contact opnemen met je accountmanager van Saxion Bibliotheek.