Veelgestelde vragen

Zoeken en vinden

Via de catalogus van Saxion Bibliotheek (search.saxionbibliotheek.nl) kun je zoeken naar alle boeken, tijdschriften van de bibliotheek. Standaard zoek je via de Discovery service in onze catalogus. Je zoekt dan direct in onze belangrijkste wetenschappelijke databanken. Wil je alleen in onze eigen collectie zoeken, kies dan voor de catalogus in het menu.

In de catalogus kun je zoeken op o.a. titel, auteur en trefwoord. De catalogus is overal te raadplegen. In de bibliotheek staan computers bij de balie waar altijd de catalogus op te raadplegen is. Daarnaast zijn er specifieke en algemene databanken waarin je informatie kunt vinden. Vaak fulltext.(Engelstalig)

Thuis bezig met je afstudeeropdracht of scriptie? Op zoek naar informatie voor je presentatie? Gebruik LEAN Library.

Deze gratis browser-extensie biedt je toegang tot informatie voor je studie. Vanaf elke plek en wanneer je maar wilt.

Hoe werkt het?
Deze bibliotheek-browser-extensie vereenvoudigt je toegang tot digitale bronnen, waar je ook bent. Zit je voor je opleiding in het buitenland, om de hoek in een café of gewoon thuis? Overal kun je doorklikken naar full text artikelen in de bronnen van Saxion Bibliotheek. Wanneer je de extensie hebt gedownload, op internet een artikel vindt en door wilt klikken om het te lezen, dan kun je direct doorklikken wanneer het zich in een databank van Saxion Bibliotheek bevindt.

Bij het gebruik van het werk van anderen, is een correcte bronvermelding verplicht. Je kunt de bronvermelding met verschillende referentiestijlen uitvoeren. Elke stijl geeft je een mogelijkheid je bronnen op een juiste manier te vermelden. De meest gebruikte referentiestijl in Nederland is de APA-stijl. Ook bij Saxion hanteren we APA.

Lees verder op de APA-pagina…

Om informatie te zoeken, kun je gebruik maken van onze catalogus en van zoekmachines zoals Google en/of de databanken van de bibliotheek.

Realiseer je dat je bij open internet (bijvoorbeeld Google) zelf de kwaliteitscontrole moet doen.

De databanken zijn te vinden op search.saxionbibliotheek.nl. Je kunt de databanken vanuit huis en via het Saxion-netwerk gebruiken.

De scripties van Saxion worden in digitale vorm opgenomen in de HBO-kennisbank.

Als je de door jou gezochte scriptie niet vindt, informeer dan nog even bij je opleiding.

Natuurlijk! In alle vestigingen van Saxion Bibliotheek kun je met je vragen terecht bij de balie en via de chat onderaan deze website.

De informatiespecialist kan je tips geven over welke informatie je op welke plek kunt vinden. Een vraag stellen via libraryservices@saxion.nl kan ook.

Ga naar onze website Informatievaardigheden. Daar vind je alles over het zoeken naar informatie, handleidingen en de mogelijkheid om je kennis over zoeken te toetsen.

Faciliteiten

In Enschede hebben we 300 plekken. In Deventer zijn dat er 215. In Apeldoorn zijn er 16 studieplekken beschikbaar.

Het is mogelijk om een studieruimte of groepsruimte te reserveren in de bibliotheek. Ga naar Studieruimte reserveren

Er is een printer in de bibliotheek aanwezig. Ga naar print.saxion.nl om de printer te installeren op je laptop of pc en om je documenten naar de printer te sturen.

Vergeet niet om ook een tegoed te storten via login.kuario.com (kies Saxion als instituut).

In de bibliotheek mag je rustig praten en onderling overleggen, zonder anderen te hinderen. In onze stiltezone is het stil. Dit staat duidelijk aangegeven. Eten is in de bibliotheek niet toegestaan. Op de pc’s is het alleen toegestaan programmatuur uit het Saxion-applicatiemenu te gebruiken. De pc’s zijn bedoeld voor studie en onderzoek. Niet voor recreatief en commercieel gebruik.

Ja, er zijn toiletten.

Aanvragen en lenen

Met je studentnummer / medewerkersaccount kun je boeken uit onze uitleencollectie lenen. We hanteren een maximum van 10 boeken. Je mag ze 3 weken lenen. Onze naslagwerken, herkenbaar aan een rode stip op de rug, kun je in sommige gevallen maximaal voor een dag lenen. Deze boeken moeten dezelfde dag weer ingeleverd worden en houden we het liefst zo veel mogelijk voor iedereen in de bibliotheek beschikbaar.

Breng je je boeken te laat terug, dan hanteren we een boete van € 0,20 per dag. Bij naslagwerken (daguitleen) is dat € 5,00 per dag.

Uitleenbare boeken kun je zelf uit de kast pakken. Vervolgens neem je ze mee naar de balie, waar je de boeken kunt lenen via selfservice of wij de boeken aan je uitlenen.

Ben je niet bij Saxion, dan kun je via de catalogus (search.saxionbibliotheek.nl) alvast boeken aanvragen en klaar laten zetten. Geef daarbij aan op welke locatie je de boeken wilt afhalen bij de balie.

Is een boek uitgeleend, reserveer het dan via search.saxionbibliotheek. Zodra het voor jou beschikbaar is, ontvang je automatisch een mail van de bibliotheek.

Je kunt je boeken verlengen via search.saxionbibliotheek. In je overzicht zie je wat je in huis hebt en of verlengen nog mogelijk is. Als een boek te laat is of door een andere lener gereserveerd is verlengen niet mogelijk via de catalogus.

Het is mogelijk om een boek of artikel bij ons aan te vragen.
Saxion maakt gebruik van een landelijk systeem, genaamd IBL, om je aanvraag bij een bibliotheek te doen die het wel in bezit heeft.

Studenten betalen hiervoor € 5 (artikelen langer dan 10 pagina’s 50 cent pp extra)
Voor medewerkers worden de kosten automatisch vergoed.

Stuur je verzoek per e-mail naar libraryservices@saxion.nl.
Geef daarbij aan dat je akkoord gaat met eventuele kosten en op welke locatie je het boek wilt ophalen.

Heb je problemen met het inloggen via search.saxionbibliotheek.nl?
Soms helpt het als je het tabblad sluit en vervolgens opnieuw de catalogus gaat om in te loggen. Mocht het niet lukken, gebruik dan de chat op onze website.. Je kunt ons ook mailen via libraryservices@saxion.nl. Het kan voorkomen dat je gegevens nog niet in het bibliotheeksysteem verwerkt zijn. We kunnen dit direct voor je oplossen.

Je kunt pinnen aan de balie in Deventer en Enschede.

Training en advies

Kijk op ses.saxionbibliotheek.nl voor meer informatie. Ben je Saxion-medewerker, dan kun je contact opnemen met je accountmanager van Saxion Bibliotheek. De contactgegevens van je accountmanager vind je op onze pagina Openingstijden & contact.

Op ses.saxionbibliotheek.nl vind je informatie en trainingen waarmee je aan de slag kunt. Heb je een specifieke vraag over ondersteuning, neem dan contact met ons op.

Kijk voor meer informatie over OER op de pagina Open leermaterialen. Daar vindt je meer over Creative Commons, open access en open onderwijs.

We adviseren je om een kijkje te nemen op onze speciale pagina over dit onderwerp. Ook verzorgen we regelmatig APA-trainingen, waarover je meer informatie vindt op ses.saxionbibliotheek.nl. In onze catalogus, via search.saxionbibliotheek.nl vind je veel informatie over het gebruik van APA.