Thuistoegang databanken

Lean Library: de bibliotheek in je browser

Lean Library is een tool die simpel en snel toegang biedt tot online informatiebronnen (websites, databases, ebooks en journals), en tevens tot artikelen in open access. Je kunt deze browserextensie gratis downloaden. Na de installatie kies je voor Saxion als thuisbibliotheek en de extensie is klaar voor gebruik!

Hoe werkt Lean Library?


De browserextensie werkt als volgt.

Wanneer je

  • een afgeschermde website bezoekt (zoals Springerlink of ScienceDirect)
  • een webwinkel bezoekt (zoals Bol.com of Amazon) met daarop een ebook of journal en Saxion heeft een licentie op dit ebook of journal
  • een tijdschrift- of artikelvermelding ziet op een website (bv in een literatuurverwijzing of bronnenlijst) waarvan ook een via Saxion toegankelijke of
    Open Access versie bestaat

dan krijg je een popup-melding van Lean Library met daarin meer informatie of een directe toegangsknop. Je wordt via die knop doorgestuurd naar de Saxion loginpagina waarna je toegang krijgt tot de databank, het ebook of het journal.

Voorbeeld Open Access melding van Lean Library

Zie onderstaand voorbeeld van een artikel waarvoor betaald moet worden. Lean Library controleert of er alternatieven zijn, en toont eventueel een open access versie van het artikel.

Lean Library geeft dan de volgende popup, waarna je via de knop ‘Go to open access’ het artikel alsnog kunt openen.

Probeer het ook zelf via het live voorbeeld van dit artikel. Zo zie je goed hoe Lean Library werkt.

Heb je vragen over Lean Library?

Kom naar de balie of mail ons dan op libraryservices@saxion.nl