APA7 – meer over de wijzigingen van de nieuwe APA richtlijnen

Saxion Bibliotheek adviseert academies de regels van APA7 met ingang van het studiejaar 2021/2022 te gebruiken. Met het verschijnen van de nieuwe editie van de APA-richtlijnen krijgt de bibliotheek vaak de vraag: welke richtlijnen zijn er veranderd?

De belangrijkste 10 veranderingen

De landelijke Werkgroep APA,verantwoordelijk is voor de herziene uitgave van het APA-boekje, heeft de 10 belangrijkste wijzigingen op een rij gezet.

Bijvoorbeeld: Een belangrijke wijziging betreft het noemen van meerdere auteurs in de tekst en in de bronnenlijst. In de 6e editie moesten tot en met 5 auteurs alle namen in de tekst genoemd worden. Volgens APA7 geldt dat vanaf drie auteurs alleen de eerste naam gevolgd door et al moet worden genoemd. En vermeldde je bij APA6 maximaal 8 auteurs in de bronnenlijst, worden bij APA7 maximaal 20 auteurs in de bronnenlijst genoemd.

Tools

In deze PDF vind je een tabel waarin de veranderingen worden toegelicht.
Wil je graag voorbeelden erbij lees dan het blogbericht van de APA-specialisten van de HAN. Zij hebben een overzicht gemaakt van de belangrijkste wijzingen en voorbeelden eraan toegevoegd.

Heb je liever uitleg in vorm van een videoclip kijk dan naar deze weblecture: Van APA naar Beter 2021. Het aardige van het filmpje is dat Arjan Doolaar, voorzitter van de APA-werkgroep, hierin uitgebreid ingaat op het waarom van bronvermelding.

Train de trainers workshop

Als docent en afstudeerbegeleider heb je de belangrijke taak om het bronnengebruik van je studenten te stimuleren en te beoordelen. Het laatste vraagt om goede kennis van de APA-richtlijnen. Tools en Tips zoals hierboven genoemd kunnen jou hierbij ondersteunen. Maar geef je de voorkeur aan een persoonlijke uitleg door een specialist? De trainers van Saxion Bibliotheek helpen je graag. Heb je behoefte aan een workshop, neem dan contact op via: libraryservices@saxion.nl onder vermelding van “Workshop APA7”.

Scriptie Support

Als student of onderzoeker ben je verantwoordelijk voor een correcte bronvermelding. Heb je twijfels over de kwaliteit van je bronnen? Wil je weten of bronverwijzingen in de tekst van je scriptie/onderzoek correct zijn vermeld? Of vraag je je af of je bronnenlijst aan de APA-richtlijnen voldoet? De trainers van Saxion Bibliotheek kijken graag met je mee. Mail voor een afspraak naar libraryservices@saxion.nl onder vermelding van “Scriptie Support”.