hgh? gmj? lysm thnx!

Ouders maken zich zorgen om hoe hun kinderen omgaan met social media. Kinderen kijken steeds filmpjes, ook over onthoofdingen en porno, wat doet dat met ze? Verliezen kinderen het contact met de échte wereld', doen ze zich op internet anders voor dan ze echt zijn? Allemaal dingen waar veel ouders vraagtekens bij hebben.
In NRC-Handelsblad van dinsdag 24 november 2015 (te vinden in Saxion Bibliotheek) kun je hier in de special 'Jongeren & social media' over lezen. Ook digitaal beschikbaar in LexisNexis Academic!  
 

Friemel je fit!

Friemelen en wiebelen maar! Uit Brits onderzoek is naar voren gekomen dat het gezond is om tijdens je zittende werk te friemelen, aan je haar bijvoorbeeld. Kleine bewegingen maken met je handen of voeten terwijl je zittend werk doet, lijkt de kans om vroeg te overlijden te verkleinen.
Hierover kun je lezen in een artikel in Management Team, dat gebaseerd is op een artikel over het Britse onderzoek.

Boekenweek in het teken van Waanzin

De psychische gesteldheid van de mens staat dit jaar centraal tijdens de Boekenweek. Onder de noemer Waanzin: te gek voor woorden vinden in veel Nederlandse steden tal van activiteiten plaats in bibliotheken, boekhandels en op scholen. Koop je voor € 12,50 aan boeken, dan ontvang je gratis het boekenweekgeschenk De zomer hou je ook niet tegen van Dimitri Verhulst, bekend van o.a. De helaasheid der dingen.

Deventer is als boekenstad al jaren erg actief tijdens de boekenweek. De culturele instellingen tekenen dit jaar ook weer voor een erg compleet aanbod van films, lezingen, tentoonstellingen, een festival met schrijvers in de kroeg en een heuse literaire pubquiz. Leuk om hier te noemen is de lezing Te gek voor woorden...in Deventer waarin de geschiedenis verteld wordt van de psychiatrische zorg in Deventer. De lezing, door Clemens Hogenstijn, is op woensdagavond 11 maart om 20.00 uur in het Geert Groote Huis aan het Lamme van Dieseplein, in de binnenstad. Kijk op boekenweek.nl en deventerboekenweek.nl

Bij Saxion Bibliotheek vind je in Psychology and Behavorial Sciences veel over onderwerpen als Psychologie, Psychiatrie en Gedragswetenschappen. Ook is er veel terug te vinden over Behandelmethoden en Observatietechnieken. Counseling and Therapy in Video, is ook zo'n bron, met heel veel voorbeeldmateriaal over het werken met cliënten.
(tekst: Anne Hurenkamp)

Vakantieleesvoer!

De vakantieperiode breekt weer aan en dan kan het best fijn zijn om wat leesvoer te hebben. De populairwetenschappelijke titels die de redacteuren van Kennislink aanbevelen zijn lang niet allemaal te vinden in Saxion Bibliotheek, maar bijvoorbeeld te leen via je Openbare Bibliotheek of te koop in de boekwinkel.

Salarisquiz

Benieuwd naar waar in Nederland je het meest kunt verdienen? Of naar wie er het minst over het werk zeurt? Doe dan de Intermediair salarisquiz:een korte quiz met soms verrassende antwoorden!

 

iPadapp Middelnederlands

Eind december 2013 kun je de iPadapp Vogala, waarmee je Middelnederlands kunt horen, gratis downloaden. De app is ontwikkeld door Frits van Oostrom, hoogleraar en taalkundige.

Verschillende bekende Nederlanders, zoals Menno Bentveld en Paul Schnabel, spreken een aantal teksten in, daarbij begeleid door Medioneerlandici, die een groot deel van de teksten inspreken. Tijdens het luisteren kun je meelezen met de oude tekst, maar ook met de moderne Nederlandse vertaling.

Dag van de leraar

Op 5 oktober is het de internationale 'Dag van de leraar'. Omdat die datum dit jaar op zaterdag valt, wordt op maandag 7 oktober op veel scholen aandacht hieraan besteed.

Op de site Dag van de leraar staat veel informatie over deze dag, ook staan er tips om leraren in het zonnetje te zetten!

How are you today?

'Zorgtechnologie bij Dementie' is de ondertitel van de lezing 'How are you today?' die wordt georganiseerd door het Studium Generale van Saxion, in het kader van de landelijke campagne "Dementie en dan?'

Wanneer en Waar:
Dinsdag 24 september 15h00-17h00 * D0.07 * Saxion Deventer.

Journalist Frenk van der Linden zal drie gespreksrondes modereren over onderzoek, zorg en kwaliteit van leven bij Dementie. Saxion lector Hilde de Vocht geeft een inleiding op de wondere wereld van dementie, ondersteund door een filmcompilatie. Netwerkregisseur Judith Kroes, schets en bediscussieert de sociale kaart van persoonsgebonden dementiezorg.
Lector Charles Willems & onderzoeker Wendela Sanders bespreken het onderzoek naar het lerend vermogen van dementerenden en tonen voorbeelden van (on)zinnige zorgtechnologie via App’s, Ipad’s, Serious Games. Het betreft technologie om in dialoog te blijven met een dementerende. Om behoud van geestelijke en fysiek vitaliteit en zelfredzaamheid te bevorderen.
Annemiek Vink vertelt over haar promotieonderzoek naar de effecten van muziek en beweging bij dementie. Via skype toont Anton van Houcke (FABRIQUE) zijn muziek-radio-app waarbij muziek gebruikt kan worden als sleutel tot dialoog met een dementerende.

Door:
dr. Hilde de Vocht (saxion lector Ouderenzorg & Palliatieve zorg) & Judith Kroes (Netwerkregisseur Dementie Deventer)
dr. Charles Willems (saxion lector Zorg & Technologie) & drs. Wendela Sanders (onderzoeker Zorg & technologie)
dr. Annemiek Vink (Psycholoog- Muziektherapie) & Fabrique
o.l.v. Frenk van der Linden (journalist)

In samenwerking met academie AGZ & AMM, Netwerk Dementie Deventer, Alzheimercafe Deventer & Minoren Ouderenvraagstukken & Algemene Ontwikkeling & complementaire zorg, intercultureel werken. In het kader van landelijke campagne ‘DementieEnDan’

Gratis en vrij toegankelijk voor iedereen!
Saskia Zwolle | s.j.zwolle@saxion.nl | 06 20 313 973
Odiel Mennink | o.m.c.mennink@saxion.nl | 06 12 42 80 90
Op de hoogte blijven? Like ons op Facebook:
www.facebook.com/studiumgeneralesaxion
www.saxion.nl/studiumgenerale

 

 

 

AMNESIACS: 8 portretten van Dementerenden

Gelardeerd aan het 'Dementie-programma' van Studium Generale Saxion zijn in het kunstenkabinet 8 portretten van Dementerenden te zien van de hand van Architect & Beeldend kunstenaar Anita Goossens.

Architecte Anita Goossens (1967) uit Sint-Agatha Rode schildert olieverfportretten van bejaarde mannen en vrouwen in het eerste stadium van Alzheimer.

Waar en wanneer:
19 september tot en met 18 oktober in het Kunstenkabinet van Saxion in Deventer.

Meer informatie over www.anitagoossens.be

Gratis en vrij toegankelijk voor iedereen!
Saskia Zwolle | s.j.zwolle@saxion.nl | 06 20 313 973
Odiel Mennink | o.m.c.mennink@saxion.nl | 06 12 42 80 90
Op de hoogte blijven? Like ons op Facebook:
www.facebook.com/studiumgeneralesaxion
www.saxion.nl/studiumgenerale

Zomergast

 In Saxion Bibliotheek Deventer staat een kunstwerk van Daan Roosegaarde. Hij is de laatste zomergast van dit seizoen bij de VPRO. Ben je benieuwd naar deze kunstenaar, kijk dan op zondag 1 september om 20.20 uur naar Zomergasten op Nederland 2.

Het kunstwerk is in 2005 geplaatst in de bibliotheek, Sax.nu heeft er destijds een artikel aan gewijd.

Saxion Deventer kunstwerk rijker

29 november 2005 - Saxion Hogescholen, locatie Deventer is vandaag een kunstwerk rijker. Kunstenaar Daan Roosegaarde plaatste vandaag de zogenaamde Variant op het Studielandschap.

www.sax.nu/Nieuws/TabId/31405/art/670672/saxion-deventer-kunstwerk-rijker.aspx#.UiD63MsaySM


 

Blogcollectief onderwijs

Academisch onderzoek verbinden met het basis- en middelbaar onderwijs, dat is het doel van het Blogcollectief Onderzoek Onderwijs. In het collectief verenigen docenten in het primair en secundair onderwijs en onderzoekers van hogescholen en universiteiten uit Nederland en België zich.

Via het blog worden ervaringen uit de onderwijspraktijk gedeeld. Het onderwijs moet nogal eens omschakelen omdat onderzoek bepaalde veranderingen zou rechtvaardigen. Toch werkt zoiets in de praktijk niet altijd even goed. Uitgangspunt van de bloggers is dan ook dat ze zich laten informeren door onderzoek, niet laten leiden.

Neem eens een kijkje op dit kritische blog!

Meer items