The Daily Social Worker

Beleidsmedewerker van AMM, Ben Boksebeld, heeft een blog: The Daily Social Worker..Op deze blog kun je lezen over trends, ontwikkelingen en je wordt verwezen naar artikelen over social work. De blog is afwisselend en de posts zijn regematig voorzien van foto's en filmpjes. Echt de moeite waard om te volgen, deze blog!

Maatschappelijk werk

Onlangs is Hans van Ewijk geinaugureerd als hoogleraar maatschappelijk werk aan de Universiteit voor Humanistiek.

 

 Zo begint de oratie, waarvan de complete tekst hier te lezen is.

 

In het sociale domein kun je niet vluchten in een eigen ontoegankelijk kennisdomein zoals medici, juristen en ingenieurs. Je hebt je te verantwoorden tegenover je gelijke of meerdere. Het is maar de vraag of de maatschappelijk werker het beter weet dan zijn cliënt. De legitimering van sociaal werk is in hoge mate afhankelijk van de erkenning en herkenning door cliënt, financier en samenleving. Ik neem u mee op een zoektocht naar de essentie van het sociale en het sociaal werk en daarbinnen het maatschappelijk werk. Ik zal betogen dat onze tijd een sociaal gevoelige tijd is die het moeilijk maakt voor mensen die sociaal wat onhandig zijn en dat de kern van het maatschappelijk werk niet ligt in achterstandsbestrijding of het verhelpen van stoornissen maar in het ondersteunen van mensen in hun sociaal functioneren.

World of Warcraft: verslavend!

In het Parool van 13 november 2010 staat een artikel over hoe verslavend het spelen van het spel World of Warcraft kan zijn. Dit is niet de enige game waar mensen aan verslaafd kunnen raken,  in een ander artikel in dezelfde krant zegt Anneke Goudriaan van het AMC het volgende: De online games zijn vier à vijf jaar oud en de effecten ervan komen nu aan het licht. Het onderzoek naar verslaving hieraan staat nog in kinderschoenen. "Als je gok- of alcoholverslaafden foto's van gokken of drank laat zien, reageren de hersenen daar sterk op. We weten dat de hersenen van gameverslaafden net zo reageren als ze stills van hun geliefde game zien."

Wil je meer hierover lezen, ga dan naar onze Digitale Bibliotheek, kies voor Databanken A - Z en dan op pagina 2 voor Lexis Nexis. Je vindt de artikelen als je de zoekterm 'verslaving' intoetst. Of klik hier om direct naar Lexis Nexis te gaan. Inloggen doe je met je inloggegevens voor het Saxion netwerk.

Regelhulp

Regelhulp en het ministerie van Jeugd & Gezin gaan samenwerken. Er wordt nu gekeken hoe informatie over jeugd & gezin aan regelhulp.nl kan worden toegevoegd. Het doel is om een eenvoudige toegang te bieden tot de jeugdhulpverlening.

Verwijsindex risicojongeren

Er is een nieuwe versie van de Handreiking Melden van de Verwijsindex risicojongeren. De verwijsindex risicojongeren is een landelijk digitaal systeem dat risicomeldingen van hulpverleners over kinderen en jongeren bij elkaar brengt. Lees hierover op de site van het NJI: www.nji.nl/smartsite.dws

Canon Sociaal Werk Nederland

In de Digitale Bibliotheek vind je nu ook de Canon Sociaal Werk Nederland (www.canonsociaalwerk.eu/nl/index.php). De Canon biedt een overzicht van de geschiedenis van sociaal werk en daarnaast ook een aantal powerpointpresentaties (colleges), een quiz en een aantal essays.

Europese website drugsverslaving

De website van de EMCDDA is nu te vinden via de Digitale Bibliotheek. De site bevat Het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) in Lissabon werd in 1993 opgericht in reactie op het groeiende drugsprobleem in Europa en de behoefte aan gegevens hierover binnen de EU. De website bevat informatie over activiteiten (epidemiologie, demand reduction), producten en partners van het centrum, alsmede links naar een groot aantal andere drugsgerelateerde sites (o.a. databanken). Via de site is bovendien het jaarlijkse verslag van de EMCDDA op te vragen over de actuele situatie van het drugsgebruik en de drugsproblematiek in de EU.

Duitstalige databank

In de digitale bibliotheek is nu de Duitstalige databank op het gebied van de sociale wetenschappen te vinden: www.saxionbibliotheek.nl/index.cfm 

 

_UNKNOWNTRANSLATION_